Знову горить сміттєзвалище

Новомосковськ останнім часом потрапляє до хронік всеукраїнських новин не через здобутки і досягнення, а у більшості через кримінальні та надзвичайні події. Ось і в минулий вихідний всі центральні телевізійні канали показали масштабну пожежу, що сталася на міському сміттєзвалищі, яке вже давно є притчею во язицех. Особливо дошкуляє воно жителям багатостраждальної Кулебівки, хоча їдкими сполуками, що виділяються під час тління та загоряння, дихає все місто.

Штаб із ліквідації пожежі очолив перший заступник міського голови із народно-господарського комплексу міста Олександр Козлов, який супроводжував нас на місце події і коротко розповів про надзвичайну ситуацію.

Знову горить сміттєзвалище– У неділю, близько 15.00 загорілося міське сміттєзвалище, і вже о 17.00 відбулося засідання штабу з ліквідації пожежі, де було розроблено попередній план дій. В понеділок до нас долучилося керівництво облдержадміністрації та представники МНС. На місці надзвичайної події розгорнуто штаб МНС із ліквідації пожежі під керівництвом генерала В. Бутківського, курує роботи заступник губернатора області Г. Темник. На місці події працює велика кількість техніки. На гасінні задіяно більше 20 КРАЗів, 12 одиниць вантажно-розвантажувальної техніки та більше 100 працівників. На місці події представниками МНС організовано харчування, є душ, постійно чергують медики, організовано підвіз питної води. На сьогодні прямого загоряння немає, залишається лише задимленість. Площа загоряння склала 2,5 га, половину з них вже засипано грунтом. У середу, 20 червня, плануємо завершити роботи з ліквідації загоряння. Тимчасово сміття з міста вивозиться на дніпропетровське сміттєзвалище «Екологія».

Причини загоряння поки-що з’ясовуються.

Ліквідацію пожежі організовано на найвищому рівні. Люди, техніка працюють злагоджено та професійно, в чому ви мали змогу пересвідчитися особисто.

На наше запитання, яка подальша доля сміттєзвалища, і як запобігти подібним ситуаціям, О. Козлов запевнив, що влада міста зробить все, щоб подібної ситуації не повторилося. КП НККП має нового керівника – С. Нетудихатку, на звалищі організовано нову охорону, планується буріння свердловин… А буде поряд вода – легше буде боротися із подібними випадками.

Проблема сміттєзвалища не нова, і вона існує не лише у нашому місті. Щоб її вирішити, потрібні не лише кошти, а й велике бажання влади та розуміння, що проблема надто важлива і серйозна, щоб її вирішення відкладати у шухляду. Треба створювати умови для інвесторів, які не боятимуться вкладати кошти у місто, в даному випадку – у будівництво сміттєпереробного заводу. В іншому разі небезпека загрожує не лише окремому масиву, а й всім жителям Новомосковська.

Як повідомляють з центру пропаганди ГУ МНС у Дніпропетровській області, в середу, 20 червня, були ліквідовані останні осередки пожежі на звалищі сміття під Новомосковськом. Нагадуємо, що пожежа на ній почався в 15:00 17 червня.

Вчора були завершені роботи на покриттю території загоряння шаром землі. Вантажними автомобілями було завезено 11 860 тонн землі, якою покрили 2 гектара площі сміттєзвалища.

З метою недопущення розповсюдження вогню та покращення умов проведення робіт з ліквідації наслідків НП, інженерної техніки МНС прокладені дороги, розбили місце пожежі на сектори, говориться в повідомленні ГУ МНС в області.

Можливо, Вам буде цікаво

By