Чесно проводить другий етап дослідження кандидатів

Громадський рух ЧЕСНО проводить другий етап дослідження кандидатів у народні депутати за оновленою методологією. Про це 11 вересня під час прес-конференції в ІА «Днепр Пост» розповіли учасники Дніпропетровської координаційної ради руху Тетяна Рудик, Андрій Туяков та Юрій Чайченко.

Тетяна Рудик повідомила, що рух «ЧЕСНО» врахував конструктивну критику після першого етапу дослідження – аудиту чинного парламенту – і вніс зміни до методології. Ключові відмінності полягають у тому, що увагу виборців звертатимуть на суть порушення, а не на оцінки «відповідає» чи «не відповідає» критеріям. Саме поняття «відповідає критерію» буде розширено, оскільки воно може свідчити не стільки про доброчесність кандидата, скільки про відсутність інформації про нього. На другому етапі аналіз проводиться тільки за чотирма критеріями із шести: непричетність до порушень прав людини, незмінність політичної позиції, непричетність до корупційних дій та відповідність задекларованих доходів стилю життя.

Із чинних 18 народних депутатів Дніпропетровської області до наступного парламенту ідуть 17. Троє із чотирьох нардепів від Партії регіонів ідуть за мажоритарними округами, один займає прохідне місце у партійному списку. По одному кандидату від КПУ, Народної Партії, Фракції «Реформи заради майбутнього» – ідуть за мажоритарними округами, позафракційний Святослав Олійник очолює свій партійний список, а Дмитро Ветвицький висувається за округом на Кіровоградщині. Інша ситуація із опозиціонерами: всі семеро чинних нардепів ідуть за списком об’єднаної опозиції. Один із них – у прохідній частині, а інші шестеро потраплять до парламенту тільки, якщо партія на виборах візьме понад 50% голосів.

На другому етапі рух ЧЕСНО аналізує кандидатів, які не входять до складу чинного парламенту. «Чесно» проаналізує всіх кандидатів, які мають шанси пройти, а не є технічними – якщо людина була публічною, щось робила у місті й окрузі, її знають. Виявлені порушення критеріїв ми постараємося донести не тільки через сайт ЧЕСНО, а і через ЗМІ. Сподіваємося, що громадяни ознайомляться з ними і зможуть обрати гідного для себе кандидата», – зазначила Тетяна Рудик.

Андрій Туяков закликав політиків не витрачатися на замовні публікації у ЗМІ, а передавати інформацію про своїх опонентів руху ЧЕСНО, який перевірятиме і враховуватиме наведені факти при формуванні профілів кандидатів.

Крім того, Андрій Туяков наголосив, що ЧЕСНО ставиться до кандидатів від усіх партій, як безпристрасний арбітр, допомагаючи українцям зробити достойний вибір. Андрій Туяков також зазначив, що, відповідно до результатів соцопитувань, громадяни, які знайомляться з ЧЕСНО, готуються до виборів більш свідомо: «Ті, хто знайомий з методологією ЧЕСНО, стали розбиратися, стали вивчати партійні списки, стали сумніватися в словах тих красивих базік, котрі піаряться на ток-шоу, і дивитися, скільки часу той депутат провів у сесійній залі, як він голосував, чи подав він вчасно декларацію про свої доходи».

Юрій Чайченко звернув увагу, що ЧЕСНО сприятиме системним змінам в Україні, а кампанія «Фільтруй раду» перетвориться на «Фільтруй владу»: «Цей процес буде постійним, щоб народ мав доступ до інформації про кандидатів. Бо зараз інформація може з’явитися, а через певний час зникнути з Інтернету, зі ЗМІ, люди забувають про неї, і на одних і тих самих посадах опиняються одні й ті ж люди. Наше завдання – змінити систему ззовні, бо зсередини вона всім вигідна».

Источник: press@chesno.dp.ua

Можливо, Вам буде цікаво

By