Єдина, неділима, незалежна

День Соборності та Свободи України відзначається 22 січня. У цей день традиційно прийнято згадувати іншу подію, яка відбулася на рік раніше – 22 січня 1918 р. – прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани: Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ — на початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Московією, Румунією, Австро-Угорщиною, – ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за національні інтереси України була вкрай важливою територіальна єдність.

Соборність не обмежується лише ідеєю збирання етнічних земель у рамках національної держави, а передбачає також духовну консолідацію всього населення країни, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності. Соборність для України – це єдність багатоманітності, об’єднання навколо спільного стрижня, яким є українська державність, українська ідентичність.

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави полягає саме в єдності українських земель. А поразка Української Народної Республіки нагадує сьогоднішньому українському суспільству про його роль у розбудові самостійної і незалежної сучасної України.

З нагоди національного свята зібралися новомосковці минулого вівторка біля пам’ятника Великому Кобзареві, за життя якого не те що говорити, а й думати не можна було про незалежність нашої держави. Як і кожного року з вуст керівників міста – Тетяни Дакової, Бориса Мазура звучали промови про значущість соборності для розвитку сучасної України.

Проникливим і дуже зрозумілим для кожного стало звернення до присутніх Емми Шаповалової, котра на власних прикладах розповіла, наскільки єдині Схід і Захід і наголосила на важливості культури та духовності у житті суспільства. Е. Шаповалова впевнена, що без цих складових не можна прожити. Матеріальне не матиме значення, якщо люди нехтуватимуть духовністю та культурою. – Це філософія життя, – впевнена Емма Олексіївна. Голова об’єднання «Просвіта» навела багато прикладів, що саме отримало наше місто із набуттям незалежності, розповіла про батьків Незалежності та Соборності України – Левка Лук’яненка, Михайла Гориня (нещодавно пішов із життя), які бували у Новомосковську і залишили тут свій слід. Пам’ятник жертвам Голодомору на Воронівському цвинтарі з’явився за їх участі.

На сьогодні поняття відмінності Сходу та Заходу практично стерті, і це доводить звичайне спілкування між людьми. Як би комусь не хотілося розхитати Україну та розвести по різні береги Дніпра, пересічні українці розуміють, що від єдності та взаєморозуміння залежить не лише доля України, а й кожного з нас. Лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші діти та онуки.

Можливо, Вам буде цікаво

By