Православне Присамар’я

У Новомосковському міському краєзнавчому музеї ім. Петра Калнишевського відбулося відкриття виставки «Православне Присамар’я».

З цієї нагоди на урочистості прибули міський голова Сергій Мороз, єпископ Новомосковсь-кий, вікарій Дніпропетровської єпархії, настоятель Свято-Троїцького собору вл. Євлогій, настоятель храму на честь ікони Божої Матері Цілительниці о. Володимир.

Вл. Євлогій, вітаючи новомосковців, наголосив на значущості для кожного православного християнина хрещення Русі Володимиром, а о. Володимир продемонстрував присутнім ікону із ликом святителя Русі, якого ще називали Красне Сонечко. Привітальні слова сказав і міський голова Сергій Мороз, зазначивши, що духовність у житті кожного займає особливе місце, тому подібні виставки є цеглинкою у побудові духовно розвиненої особистості.

Ікони, плащаниці, церковні ужитки надали музею керівництво Свято-Троїцького собору, архімандрит Досифей, намісник Свято-Миколаївського пустинного монастиря, а оклади до ікон – відомий своїми чудовими чеканними роботами Валентин Майко.

Принагідно до вл. Євлогія звернувся шанований та добре знаний новомосковцями історик-краєзнавець Анатолій Джусов, котрий нагадав, що майже рік тому написав та віддав заяву із проханням щодо вшанування відомого земляка – композитора і художника Прокопа Левандовського, 231-у річницю з дня народження якого відзначають днями в Україні.

– Можливо, й сьогоднішня духовна музика у виконанні діток недільної школи є творами нашого видатного земляка, – сказав Анатолій Боніфатійович. Вл. Євлогій пообіцяв, що це питання буде розглянуто митрополитом Іринеєм. Тож є всі підстави вважати, що не чинитиметься бюрократичних перешкод для встановлення меморіальної дошки людині, яку знає і шанує весь світ.

По закінченню урочистої частини присутні мали змогу ознайомитися з експонатами виставки, яка продовжиться до середини вересня.

Музейні працівники запрошують новомосковців на власні очі побачити і оцінити церковні ужитки, духовні реліквії, дорогі серцю кожного православного християнина.

На фото: духовний піснеспів у виконанні учнів недільної школи.

Тамара Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By