Громадськість – проти порушення прав і свобод людини

Минулої п’ятниці відбулося друге засідання Громадської ради при виконкомі Новомосковської міської ради.

Її членам належало розглянути декілька питань, серед яких – затвердження регламенту, плану роботи на 2013 рік та ін.

При розгляді проекту рішення «Про впорядкування торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом» (крім безалкогольного) у м. Новомосковську заступник міського голови з ринкових реформ та підприємництва Олександр Воскобойник роз’яснив присутнім, що у зв’язку зі зміною законодавства у плані зняття обмежень на продаж алкогольних напоїв, органам місцевого самоврядування необхідно на місцях розробляти план заходів із впорядкування торгівлі вказаною групою напоїв.

Відповідно до проекту рішення Громадська рада вирішила:

Визнати невідповідними для продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів:

– торгівельні приміщення площею менше як 20 кв. метрів (крім тютюнових виробів) та літні майданчики;

– приміщення на території шкільних, дошкільних закладів освіти та закладів охорони здоров’я;

– зупинки громадського транспорту.

2. Заборонити продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання у магазинах (крім відділів, що мають статус підприємств ресторанного господарства).

3. Заборонити продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива (крім безалкогольного) в нічний час з 22.00 до 8.00 год. у стаціонарних об’єктах торгівлі та МАФах (кіоски), крім закладів ресторанного господарства.

На відповідні органи було покладено зобов’язання контролювати виконання даного рішення. Члени ради внесли пропозицію розширити проект рішення у частині проведення роз’яснювальної роботи. Зі змінами та доповненнями рішення було підтримано.

Присутній на раді начальник управління культури міськвиконкому Віктор Шаликін роз’яснив присутнім, чим продиктований проект рішення «Про присвоєння ім. Олеся Гончара комунальному закладу культури «Новомосковський міський будинок культури», відомий городянам як БК ім Кірова. – Культурний заклад ще з 2008 року є безіменним, і рішення про надання йому ім. О. Гончара є природнім, – зазначив Віктор Петрович. Адже досі місто та його духовна святиня, оспівані всесвітньовідомим письменником у романі «Собор», не мають згадки про шанованого земляка. Проект рішення було одностайно підтримано.

Бурхливе обговорення викликало останнє питання: проект рішення «Про передачу палацу культури «Металург» у комунальну власність м. Новомосковська». Питання не нове, але актуальне для всіх городян, і громадськість об’єдналася навколо його вирішення на користь громади.

Виходячи з того, що регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області на запит міського голови Сергія Мороза поінформувало про прийняття відповідною комісією рішення щодо приватизації палацу культури «Металург» його балансоутримувачем ПАТ «ІНТЕРПАЙП НМТЗ» у спосіб, визначений як викуп, Громадська рада звернулася із листом до Президента України, Прем’єр-Міністра та Генерального прокурора, аби привернути увагу до проблеми.

Члени громадської ради підтримали рішення про звернення з відкритим листом до перших осіб держави щодо недопущення порушення прав і свобод людини (на відпочинок і дозвілля) та недотримання соціальних нормативів у галузі культури.

Пропонуємо до уваги читачів висновкову частину листа.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Про передачу палацу культури «Металург» з державної до комунальної власності та недопущення його приватизації шляхом викупу

Громадська рада при виконавчому комітеті Новомосковської міської ради прийняла рішення звернутися до вас із відкритим листом, оскільки ситуація, що склалася у місті, викликає велику стурбованість територіальної громади м. Новомосковська…

ПРОСИМО:

1. Захистити інтереси територіальної громади міста Новомосковська у частині набуття нею законного права власності на державне майно, а саме – палац культури «Металург», розташований за адресою: Дніпропетровська обл., м. Новомосковськ, вул. Комсомольська, 6, право на який гарантовано Постановою КМ України № 311 від 05.11.1991р. «Про розмежування державного майна України між загальнодержавною (республіканською) власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальною) власністю» та прийнятими на її виконання рішеннями:

• Виконавчого комітету Дніпропетровської обласної ради № 409 від 27.12.1991 року, «Про розмежування державного майна між власністю області й власністю районів, міст обласного підпорядкування та інших адміністративно-територіальних одиниць».

• Новомосковської міської ради депутатів № 63 від 30 червня 1999р. «Про передачу житла та установ соціальної сфери ВАТ «НМТЗ» на баланс місцевого бюджету».

2. За неналежне виконання посадовими особами органів прокуратури та РВ ФДМУ по Дніпропетровській області своїх обов’язків винних осіб притягнути до відповідальності, встановленої Законодавством України.

Про наслідки розгляду даного звернення повідомити письмово в порядку та спосіб, передбачений законодавством України.

Тамара Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By