Закрите сміттєзвалище знову горить

Вже кілька днів поспіль Новомосковськ задихається від диму, який оповиває не лише місто, а й розповсюджується вже далеко за його межі.

Минулого вівторка представники місцевих засобів масової інформації побували на місці події, де поспілкувалися із начальником штабу з ліквідації надзвичайної ситуації, першим заступником міського голови з народногосподарського комплексу міста Олександром Козловим.

За його словами, загоряння відбулося 16-го травня надвечір на площі 300м2. Одразу було задіяно техніку пожежної частини (ком-р С. Махов), яка направила на гасіння 2 спецавтомобілі. Прийшов на допомогу депутат міської ради Леонід Матвієнко, який також надав вантажівку. Однак ситуацію приборкати не вдавалося, тож керівництву міста довелося звернутися за допомогою до облдержадміністрації, звідки надійшла допомога у вигляді потужного екскаватора.

Згодом до гасіння долучився транспорт ПП «Бізон», «Інвестгруп», «Промсталь» – і розпочалася робота…

Рясна злива, яка пройшла днями, сприяла вивільненню газу метану з глибини звалища, і на поверхні знову з’явилися вогняні ділянки. Тим не менше, на сьогодні ситуацію вдалося взяти під контроль. На ліквідації загорянння задіяно 12 одиниць техніки, яка возить грунт на місце задимлення, і вже за кілька днів керівництво міста обіцяє локалізувати пожежу на полігоні ТПВ.

Але, на думку О. Козлова, це не вирішить ситуацію, адже, за рішенням депутатської більшості та на вимогу кулебівчан, звалище закрили одномоментно, не підготувавши його до подальшої рекультивації.

За правилами, необхідно було останній шар сміття закрити грунтом товщиною 15-20 см, на що необхідно витратити 1млн.800 тис. гривень. А вже після цього братися за розроблення проекту рекультивації, який обійдеться у 5 млн. гривень. Олександр Петрович розповів, що багато підприємців міста, просто небайдужих городян допомагають у ліквідації вогняного лиха: і технікою, і паливом. Народні обранці, за його словами, самоусунулись від цієї проблеми.

Натепер заключено договір на вивезення ТПВ з ТОВ «Екологія», але через більшу відстань (що потребує більшої кількості пального) та перевантаження ТПВ КП НККП (дир-р С. Нетудихатка) несе збитки. Адже замість 180 кубометрів (жителі багатоповерхівок та бюджетні організації), їм доводиться вивозити набагато більше, бо до міських контейнерів потрапляє сміття із приватного сектору, за вивіз якого городяни не бажають сплачувати.

Тож чи вирішить укладення договору з ТОВ «Екологія» цю велику і серйозну проблему – утилізації ТПВ – велике питання. До речі, згадане підприємство також потерпає від пожежі, тож від стихії вогню не застрахований ніхто.

Серед причин лиха О. Козлов назвав самозагоряння. Хоча не виключається версія про підпал. На сьогодні об’єкт не охороняється, тож цілком ймовірно, що на територію полігону могли потрапити сторонні.

«З боку керівництва облдержадміністрації є підтримка і розуміння, тож сподіваємось, що роботу із засипки звалища грунтом буде продовжено», – підсумував Олександр Петрович зустріч із представниками ЗМІ.

Тамара Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By