Засідання координаційної ради

Минулого четверга у міськвиконкомі відбулося засідання координаційної ради з питань протидії ВІЛ-інфекції, СНІДу та туберкульозу на території Новомосковська.

Захід відбувся під головуванням заступника міського голови Тетяни Дакової за участю начальників та керівників управлінь і відділів виконкому, представників лікувальних закладів, правоохоронних органів, громадських організацій, релігійних громад.

Про стан впровадження замісної підтримуючої терапії серед наркозалежних осіб при наркологічному кабінеті доповів лікар-нарколог КНП «Новомосковський МЦ ПМСД» Віктор Лановий. Він зазначив, що показник захворюваності на наркоманію протягом останніх трьох років у нашому місті тримається на одному рівні. Так, станом на 01 липня 2014 року у на обліку зареєстровано 69 хворих.

«Захворюваність на туберкульоз серед наркозалежних складає 13% або 8 осіб. Протягом поточного року виявлено 2 хворих ВІЛ-інфекцією та 2 на туберкульоз», – наголосив лікар.

Вся робота в Новомосковську ведеться згідно Комплексного плану з профілактики та лікування наркоманії у населення на 2012-2015 рр. До роботи по профілактиці залежності залучені лікарі за різними напрямками та громадські організації. З метою профілактики розповсюдження ВІЛ-інфекцій серед наркозалежних та населення міста, у березні цього року при наркокабінеті запроваджено програму замісної підтримувальної терапії. Виконуючий обов’язки головного лікар КЗ «Новомосковська центральна міська лікарня» Юрій Письменний доповів про співробітництво з громадськими ВІЛ-сервісними організаціями. Він зазначив, що під супроводом працівників громадських організацій знаходиться 120 ВІЛ-інфікованих, які отримують високоактивну антиретровірусну терапію.

«За шість місяців поточного року за проектної діяльності громадських організацій 78 ВІЛ-інфікованих було забезпечено радіографічними плівками для безоплатного рентгенологічного обстеження. Крім того, 4 хворим оплачено комп’ютерну томографію органів грудної порожнини», – додав виконуючий обов’язки головного лікаря.

60 дорослих ВІЛ-інфікованих та 20 дітей народжених ВІЛ-інфікованими жінками отримали гігієнічні і продуктові набори. Також 8 дорослих та 3 дітей отримали матеріальну допомогу.

Лікар-інфекціоніст центру з профілактики та боротьби зі СНІДом КЗ «Новомосковська центральна міська лікарня» Наталія Діброва поінформувала присутніх про виконання у місті заходів щодо Указу Президента України «Про додаткові невідкладні заходи щодо протидії ВІЛ-інфекції/СНІДУ в Україні». Вона зазначила, що місцевою програмою протидії розповсюдженню інфекційних захворювань передбачено заходи щодо проведення первинної профілактики, забезпечено доступність діагностики та якісного лікування хворих.

«За шість місяців 2014 року в рамках проведення первинної профілактики захворювання на ВІЛ-інфекцію та СНІД проведено: 187 бесід, 9 «круглих столів», випущено 19 санбюлетенів, прочитано 11 лекцій. Доступність діагностики ВІЛ-інфекції дала позитивний результат, показник кількості обстежених з груп ризику збільшився у порівнянні з минулим роком», – зазначила Наталія Діброва. Головний лікар КЗ «Новомосковський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Леонід Гінкота звернув увагу громадських благодійних організацій на головні санітарно-епідеміологічні вимоги до заходів запобігання розповсюдженню туберкульозу.

У ході обговорення учасники координаційної ради прийшли до спільного висновку щодо важливої ролі правоохоронних органів у профілактиці і боротьбі з ВІЛ-інфекцію, СНІДом та туберкульозом. Спільна робота управлінь та відділів, медичних установ з дільничними інспекторами дозволить значно підвищити рівень виявлення захворювань та їх лікування.

Можливо, Вам буде цікаво

By