«На Івана, на Купала!»

5 липня 2015 року о 19.00 відбулося феєричне дійство Івана Купала біля міського Будинку культури ім.О.Гончара.

На початку свята усіх присутніх привітав міський голова – Сергій Мороз, який активно підтримує відродження українських національних традицій.

Купальська ніч – хто не був зачарований нею? Вона завжди надихала поетів та письменників, композиторів та хореографів на безсмертні творіння мистецтва.

У народі кажуть, що цього дня сонце “грає”, дерева можуть переходити з місця на місце, а зілля має найбільшу цілющу силу. Загально відомою є легенда про чудодійний цвіт папороті, що з’являється тільки на мить саме у купальську ніч. Вважалося, що на Купала дуже активно проявляється різна “нечиста сила”, але саме цього дня, люди могли виявити і покарати її… В чарівну ніч молодь збирається біля річки, заплітає вінки, запалює багаття і під пісні шукає свою долю.

Ці народні повір’я стали основою купальської вистави «На Івана, на Купала», сценарій та постанову якої розробила Вікторія Юрченко.

Для гостей свята було відтворено традиційні народні обрядові дійства: вінкоплетіння (серед гостей свята був проведений конкурс на кращий купальський віночок), водіння хороводів, ворожіння, вигнання нечистої сили та урочисте запалення вогню.

В основі сюжету стали пошуки головним героєм (Сергій Гальченко) своєї долі – коханої дівчини. На його пошуковому шляху було багато перешкод у вигляді:

  • лісової мавки (Ірина Козаченко);
  • циганського табору (мати-циганка Вікторія Юрченко, старша дочка Раміна – Ольга Турапіна, середня дочка Рубіна – Ольга Мельничук та молодші сестри – циркова студія «Меланж-Арт» /керівник Уляна Літвінова/);
  • русалок (Олеся Баглай та Наталія Дацько),
  • чортенят ( молодша група зразкового хореографічного колективу «Грація» /керівник Олена Балда/),
  • кікімор (середня група «Грації»),
  • відьом (Уляна Літвінова , Катерина Беляєва та середня група гурту «Родичі»/керівник Олеся Баглай/).

Але йому допомагала чарівна ведуча Марина Оборожня, Янголи (молодша група циркової студії «МеланжАрт») та дівчата-чарівниці зі свічками (старша група «Грації»). Парубок нарешті знайшов собі кохану дівчину (Катерина Вороніна) і подякував долі за такий подарунок на Івана Купала.

У обрядових сценах брали участь:

  • народний колектив гурт «Заспів» (керівник Ольга Коновалова);
  • дитяча театральна студія «Задзеркалля» (керівник Інна Мамрак);
  • зразковий театр моди «Аніта» клубу культури (керівник Анна Гажала),
  • вихованці народного колективу студії естрадного співу «Вікторія” (керівник Вікторія Юрченко).

Справжнім фінальним апогеєм став виступ театру східних мистецтв «ФЛЕШ» (керівник Владислав Матвієнко), який показав високу майстерність управління стихією вогню, малюючи у повітрі різноманітні візерунки та приборкуючи силу феєрверків. Купальське вогнище запалало неабиякою красою. Біля нього виріс велетенський, у декілька рядів, купальський хоровод. Ще довго-довго після останніх акордів вистави невгамовні городяни святкували ніч напередодні Івана Купала.

В.В.Юрченко

Можливо, Вам буде цікаво

By