Як на Дніпропетровщині триває процес створення ОСББ?

З 1 липня цього року вступив у дію Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Про те, як вплинуло його прийняття на процес створення ОСББ на Дніпропетровщині, йшла мова в ході прес-конференції, яка відбула 11 серпня у прес-клубі ДОО НСЖУ.

Новий закон, за словами експертів, руйнує монополію ЖЕКів, відкриває можливості співвласникам повноцінно реалізовувати свої права з управління будинками, самостійно обирати постачальників послуг та відмовлятися від тих організацій, які неякісно обслуговують.

Як на Дніпропетровщині триває процес створення ОСББ?Як зазначила Наталія Мірошниченко, начальник відділу з питань реформування житлового господарства та експлуатації житлового фонду департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації, на сьогодні у Дніпропетровській області існує 1136 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

«У 2015 році на державному рівні було прийнято Постанову Кабінету Міністрів, яка стимулює об’єднання співвласників багатоквартирних будинків до впровадження енергоефективних заходів – встановлення склопакетів у місцях загального користування, індивідуальних теплових пунктів, утеплення фасаду будинку, покрівлі, встановлення лічильників тепла та води. Стимулювання полягає у тому, що до 40% тіла кредиту на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів ОСББ відшкодовує держава», – розповіла Наталія Андріївна.

Одна із причин невисоких показників створення ОСББ, на думку начальника відділу з питань реформування житлового господарства та експлуатації житлового фонду департаменту ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА, – необізнаність населення щодо переваг об’єднань. Тому в містах області створюються ресурсні центри. Також в рамках програми реформування житлово-комунального господарства в Придніпровській державній академії будівництва та архітектури з вересня розпочнуться курси з підготовки голів ОСББ та навчання для мешканців будинків, які мають намір створити ОСББ. На навчання з міського бюджету було виділено 108 тисяч гривень.

Анжеліка Пилипенко, депутат Дніпропетровської міської ради, голова Громадської організації «Комунальний контроль плюс», вважає закон про право власності в багатоквартирних будинках досить неоднозначним. Серед позитивних моментів – те, що він дозволяє створювати ОСББ не на один, а на групу будинків. Приміром, створювати ОСББ в будинку на 8 квартир не рентабельно. Оптимально – не менше 72 квартир.

«Ще один позитивний момент – для отримання кворуму на загальних зборах щодо створення ОСББ раніше необхідно було мати 50% плюс один співвласник. Новий закон дозволяє приймати рішення тією кількістю людей, які прийшли на збори, а інші голоси дозбирати протягом 10 днів підписами. Втім, існує й інший бік – такою можливістю можуть скористатися ті, хто має недобрий намір захопити це ОСББ. Адже достовірність підписів реєстратор не перевіряє. І такі випадки трапляються вже зараз», – зазначила А.Пилипенко.

Також закон передбачає прийняття певної кількості підзаконних актів. Але на сьогодні, за словами депутата міськради, їх немає: «Вони навіть не розроблені. І це ще один негатив. Досі не розроблені ані типовий статут, ані форма протоколу загальних зборів мешканців для створення ОСББ. Юристи мінрегіону просять зачекати ще два-три місяці… Тобто, нам дали один рік з моменту вступу в дію закону для створення ОСББ, але можна сказати, що місяці три в нас вже відібрали. Виходить, по-старому реєстратори вже не можуть реєструвати, а по-новому – ще не знають як».

Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначає три можливі схеми управління будинком: товариством співвласників багатоквартирного будинку, зібранням співвласників та управителем, призначеним органом місцевої влади. З приводу останнього голова Громадської організації «Комунальний контроль плюс» висловила певні сумніви: «Зараз у Дніпропетровську є чимало компаній, які проводять курси з підготовки управителів. Коли питають моєї поради – йти на ті чи інші курси чи ні? – я завжди кажу: ідіть, слухайте, але інформацію відфільтровуйте. Як правило, люди проходять навчання, а наприкінці їх переконують, що буде краще найняти представника їхньої фірми, який безкоштовно, чи за 1 гривню управлятиме об’єднанням. І це ще один серйозний ризик бути ошуканими і втратити ОСББ. Пам’ятайте – безкоштовний сир лише у мишоловці».

Сергій Іванченко, голова Громадської спілки «Наш дім – Дніпропетровщина», розповів, що зараз у Дніпропетровську триває відбір до «Школи управителів багатоквартирних будинків». Навчання проходитиме на базі Університету митної справи та фінансів і Придніпровської держакадемії будівництва та архітектури. 50% вартості навчання співфінансує Дніпропетровська обласна рада. Слухачів обиратимуть на конкурсній основі. Відповідну угоду про співробітництво 21 липня підписали голова облради Євген Удод, керівництво вишів та громадська спілка «Наш дім – Дніпропетровщина».

За словами голови громадської спілки, мешканці багатоквартирних будинків виявились не готовими до нового закону, не готовими до змін. А ці зміни неминучі. «Ми радимо усім ініціативним групам проводити загальні збори, залучати до об’єднання інших. Не чекайте, щоб вам призначили управителя. Створюйте ОСББ, обирайте голову і бухгалтера серед тих, кого ви знаєте, кому довіряєте. Не залучайте до управління сторонніх. Не варто чекати, доки хтось зробить усе за вас», – закликав С.Іванченко.

Можливо, Вам буде цікаво

By