На сьогоднішній день у світі зберігається напружена ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС). З початку 2016 року АЧС зареєстровано у 12 країнах світу: Латвії, Литві, Естонії, Польщі, Росії, Кабо Верде, Бурунді, Кенії, Нігерії, Малі, ПАР та Україні.
Всього з початку 2016 року в 14 областях нашої держави виявлено 55 випадків АЧС: Полтавська (4), Одеська (15), Миколаївська (9), Сумська (5), Житомирська (1), Кіровоградська (3), Хмельницька (1), Черкаська (1), Чернігівська (2), Рівненська (3), Волинська (4), Вінницька (1), Чернівецька (1) та Харківська (5) області, у тому числі 2 випадки серед диких кабанів та 53 – серед домашніх тварин. В Кіровоградській, Хмельницькій ,Чернівецькій, Волинській, Вінницькій та Харківській областях АЧС зареєстровано вперше.
Карантин продовжує діяти в 41 неблагополучному пункті по АЧС – в 11 областях України (Миколаївській (8), Черкаській (1), Чернігівській (1), Сумській (4), Одеській (12), Кіровоградській (2), Рівненській (3), Полтавській (1), Волинській (4), Вінницькій (1) та Харківській (5).
Ймовірною причиною виникнення хвороби в цих регіонах стало несанкціоноване переміщення інфікованих збудником АЧС вантажів (живі тварини, сировина або продукція тваринного походження).
Зважаючи на спалах АЧС в Україні та з метою запобігання виникнення та поширення смертельної хвороби серед свиней на території міста Управління Держпродспоживслужби в м. Новомосковську 01.09.2016р. провело засідання Надзвичайної протиепізоотичної комісії при міськвиконкомі, на якому затверджений «План заходів по оздоровленню території м. Новомосковська на випадок виникнення АЧС».
Всім власникам потрібно усвідомлювати, що заходи з біобезпеки в домашніх свиногосподарствах мають на меті не лише захист власного поголів’я, а й попередження витоку патогенів з ураженого господарства. Основні заходи профілактики – це дотримання «закритого» режиму роботи свиногосподарств. Не використовуйте для годівлі свиней харчові та боєнські відходи. Не додавайте в їжу свиням продукти тваринного походження, якщо вони не пройшли високу термічну обробку. Це особливо стосується кормів, до складу яких входять перероблені відходи м’ясокомбінатів. Регулярно, 2-3 рази в місяць, обробляйте тварин і приміщення від комах. Вживайте заходи боротьби з дрібними гризунами, переносниками вірусу. Завіз поголів’я свиней в домашні господарства здіснюйте тільки за наявності ветеринарних документів. Не допускайте контактів з дикими представниками виду. У випадку масового захворювання та загибелі свиней, будь-яких випадків захворювання, навіть при найменшій підозрі на вірус необхідно терміново повідомляти спеціалістам Новомосковської міської державної лікарні та Управлінню Держпродспоживслужби в м. Новомосковську за тел. (05693)7-52-79. Громадянам не варто купувати м’ясо та м’ясопродукти на стихійних ринках.
Пам’ятайте: лихо легше застерегти, чим побороти!
в м. Новомосковську – М.О. Малишева