«Спекотний» день Конституції

У день святкування сімнадцятої річниці прийняття Основного Закону – Конституції України – о 17 годині 30 хвилин до частини МНС у м. Новомосковську надійшло повідомлення про пожежу на Новомосковському сміттєзвалищі.

Коли ми приїхали до місця надзвичайної події, нашим очам відкрилася вражаюча картина – пожежа встигла розповсюдитися на велику територію полігону, а на місці вже працювала велика кількість людей та техніки.

Нам вдалося отримати коментарі від кількох місцевих мешканців, очевидців лиха, та зафіксувати на фото масштаби робіт з ліквідації пожежі.

Надія Пилипівна, 74 роки, мешканка Новомосковська:

– Я поралася на городі, коли побачила дим. Вийшла на дорогу – а там купа техніки, яка їхала в бік сміттєзвалища. Які нелюди підпалюють те звалище? Тільки терористи здатні на такі дії – під час свята влаштувати пожежу! Люди кажуть, що якесь Дніпропетровське підприємство таким чином намагається загарбати сміттєвий бізнес. Мабуть, вже всіх депутатів міської ради купили, бо вони на своїх сесіях лише особисті проблеми вирішують, а не наші. Краще б звалище огородили, а не джипи собі купували!

«Спекотний» день КонституціїДмитро, приватний підприємець, який брав участь у боротьбі з пожежею:

– 28 червня, в День Конституції України, мені зателефонував заступник голови міста та повідомив, що сталася надзвичайна ситуація – горить міське сміттєзвалище, тому місту необхідна моя допомога – треба надати техніку для ліквідації пожежі. З його слів я зрозумів, що діяти треба негайно, тому надав допомогу та направив спецтехніку на сміттєзвалище. Я вважаю, що ми – приватні підприємці Новомосковська – не можемо стояти осторонь, коли в місті трапляються подібні надзвичайні події.

Сергій, житель мікрорайону Кулебівка:

Цього святкового дня я зі своєю родиною знаходився вдома. Коли побачив дим та відчув сморід, який йшов з боку сміттєзвалища, я не зрозумів, що відбувається, тому вибіг на вулицю, щоб про все дізнатись. На дорозі побачив пожежні машини та спецтехніку, які рухались в напрямку звалища. Через деякий час я дізнався, що на полігоні сталася пожежа. За кількістю техніки, що їхала на її ліквідацію, було зрозуміло, що місто бореться з великою пожежею. Зітхнути з полегшенням я та моя родина змогли наступного дня, бо дим почав розсіюватися, пожежу загасили.

Андрій, водій КамАЗу:

Ми працювали всю ніч, було дуже важко, але загальними зусиллями нарешті подолали вогонь. І я тепер можу розповідати друзям, як «святкував» День Конституції України разом із мером та його замом на міському сміттєзвалищі.

Максим, охоронець полігону ТПВ:

– Я работаю охранником на полигоне ТБО, который расположен на микрорайоне «Кулебовка». 28.06.2013 года примерно в 17.30, когда я совершал обход территории полигона, увидел дым, а также неизвестного с канистрой в руках, удаляющегося со стороны свалки. Когда я подбежал – дым исходил от трех полосообразных очагов. Я попытался догнать предполагаемого поджигателя, однако он находился от меня на большом расстоянии и смог скрыться, а в это время уже образовалось три очага возгорания. Так как на улице была ветреная погода, огонь стал быстро распространяться, и я сразу сообщил о пожаре в службу МЧС и директору коммунального предприятия. В скором времени на полигон прибыли пожарные машины, техника коммунального предприятия и его директор. Оценив ситуацию, директор сообщил мэру города о случившемся. Свои силы и технику предоставили коммунальные предприятия, служба МЧС, воинская часть. Я был очевидцем этого пожара и могу сказать, что те люди, которые совершили поджог, не понимают, что это может стать большой трагедией для города, в котором мы все живем.

На питання – хто ж міг вчинити такий злочин – підпалити сміттєзвалище, люди одноголосно відповідали, що виною всьому є гроші, а саме – бажання керівництва сусіднього полігону закрити комунальне підприємство та прибрати його прибутки собі.

Як би там не було, а страждають від подібних надзвичайних ситуацій пересічні громадяни. І можна безкінечно критикувати місцеву владу за ті чи інші недоліки в її роботі, але 28 червня, в День Конституції України, мешканців міста було захищено від шкідливого диму.

Важка робота з ліквідації лиха на полігоні ТПВ тривала до ранку, а її результатом стало повернення новомосковцям чистого повітря, яке не є забаганкою деяких чиновників, а має бути нормою на всій території України, затвердженою правами її громадян у Конституції.

Хочеться поспівчувати тим, хто був вражений отруєним повітрям та подякувати учасникам ліквідації цього лиха. А також побажати усім не забувати під час вирішення ними особистих питань про пересічних громадян і замислюватися про можливі наслідки їх діяльності.

Андрій Александрович

Можливо, Вам буде цікаво

By