17 вересня – День працівників Цивільного захисту України

За останні роки Цивільна оборона суттєво змінила свої функції та завдання. У новій редакції Закону «Про Цивільну оборону України» чітко визначено, що кожен має право на захист свого життя і здоров'я від наслідків аварій, катастроф, пожеж, стихійного лиха та на вимогу гарантій забезпечення цього права від …керівництва підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності і підпорядкування.

Держава, як гарант цього права, створює систему Цивільної оборони, яка має своєю метою захист та попередження населення від небезпечних наслідків аварій і катастроф техногенного, природного та воєнного характеру.

До цієї системи належать і курси цивільної оборони, які успішно функціонують у нашому місті. Одним з головних завдань цивільного захисту відповідно до Закону України «Про правові засади цивільного захисту» є навчання населення на випадок виникнення різних надзвичайних ситуацій.

Завдання колективу міських курсів Цивільної оборони – підвищення кваліфікації фахівців у сфері цивільного захисту та навчання командирів невоєнізованих формувань. Крім того, вони координують навчальний процес у вищих навчальних закладах з програми «Безпека життєдіяльності» і в загальноосвітніх школах – з «Основ безпеки життєдіяльності».

17 вересня - День працівників Цивільного захисту УкраїниЗдатність слухачів попереджувати виникнення на виробництві будь-яких надзвичайних ситуацій, вміння ліквідувати їх наслідки у стислі строки і, найголовніше, не допустити людських жертв – ось ті «три кити», які є основою всього навчального процесу.

У нашому місті, наприклад, існує таке підприємство, як «Міськводоканал», де використовується небезпечна для життя речовина – хлор, який в разі виходу з-під контролю людини може спричинити багато лиха. І не лише персоналу, який там працює, а й всім мешканцям Новомосковська. Тож на курсах Цивільної оборони майстри виробничого навчання вчать слухачів, як потрібно діяти у випадку виникнення надзвичайної ситуації.

До слова, штат курсів складається всього з чотирьох працівників, хоча об'єм роботи, який доводиться виконувати, дуже великий, адже на курсах навчаються не тільки слухачі міста Новомосковська, а й Новомосковського та Магдалинівського районів.

Якість навчання, хоч воно і недовготривале, задовольняє слухачів. І це не дивно, тому що на курсах працюють такі досвідчені фахівці своєї справи, як старший майстер виробничого навчання Микола Віталійович Безруков, який працює на курсах Цивільної оборони більше 20 років і має багатий досвід роботи зі слухачами. До речі, до Дня працівників Цивільного захисту, за сумлінну працю та вагомий внесок в удосконалення навчально-методичного та виховного процесу він нагороджений відзнакою «Знак Пошани» ГУ МНС України в Дніпропетровській області. Його теми про радіацію та про надзвичайні ситуації, які можуть виникнути у нашому регіоні, завжди викликають зацікавленість слухачів.

Нещодавно прийшов на курси Цивільної оборони майстер виробничого навчання Сергій Данилович Руда. Досвід роботи в школі допоміг йому швидко завоювати авторитет як серед колег, так і серед слухачів.

Майстер виробничого навчання Олена Анатоліївна Назаровська працює на міських курсах цивільної оборони працює 14 років. Інформаційні стенди курсів зроблені та оформлені її руками.

Міські курси ЦО поступово модернізуються. Завдяки завідуючому курсів ЦО Олександру Валентиновичу Золотарьову на курсах з'явилися комп'ютери, що дозволяє краще сприймати навчальний матеріал. Слухачам демонструються спеціальні фільми, завдяки чому заняття проходять більш цікаво і насичено.

Але міські курси не тільки надають знання командно-начальницькому складу та фахівцям з ЦЗ, а й надають консультації і допомогу звичайним мешканцям міста, які часто звертаються з будь-якими питаннями до працівників курсів. Тож вважати функціонування курсів ЦО сьогодні пережитком минулого – хибна думка.

Міські курси існують і діють під гаслом «Запобігти, врятувати, допомогти», їх робота важлива і необхідна.

Адже відомо, що завчасно інформований – наполовину збережений. Звичайно, краще все ж запобігти.

Сердечно вітаємо колектив міських курсів Цивільної оборони та всіх, хто причетний до Цивільного захисту України, ветеранів Цивільної оборони з професійним святом і бажаємо їм міцного здоров'я, добробуту, особистого щастя, плідної праці, творчих і професійних злетів і перемог.

Источник: Т. Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By