Весна іде – красу несе

Сприйняття і розуміння прекрасного починається у дитинстві. «Все прекрасне, що існує в навколишньому світі і створене людиною для інших людей, повинно доторкнутися до серця дитини і облагородити його», — стверджував В. Сухомлинський.

Естетичне виховання тісно пов’язане з вихованням почуттів. Усі види мистецтва, краса природи сприяють розвитку естетично насиченого сприймання, яке викликає хвилювання, радість, захоплення, зацікавленість, прагнення створити прекрасне.

Краса нерозривна з добротою, вона облагороджує життя, надихає людину на добрі справи. Введення дитини в світ краси і гармонії навколишнього світу є важливим завданням естетичного виховання.

Саме цій миті було присвячено цикл заходів у формі мистецько-літературних калейдоскопів під загальною назвою «В гостях у дідуся Роковичка», які почали проводити в минулому році і продовжили в цьому провідний бібліотекар відділу молодших школярів міської Дитячої бібліотеки Ніна Василівна Бондаренко та провідний бібліотекар відділу мистецтв Ірина Миколаївна Пігур.

В підготовці до заходу та його проведенні беруть активну участь і найменші читачі. Вони не лише відгадують загадки та відповідають на запитання вікторин за темою заходу, але і самі читають вірші, співають, танцюють, із захопленням готують свої виступи, вивчаючи традиції та звичаї свого народу.

Адже кожен захід присвячений окремій порі року. І учасники заходу знайомляться з історією культурних звичаїв та обрядів нашого краю, народних свят, музичними та образотворчими творами, казками, прикметами, приказками, в яких відтворено красу нашої природи та народну мудрість, пильність спостережень за природними явищами.

В березні відбулося чергове зайняття «Знов починається Весна, знов починаються дива…», в якому взяли участь першокласники СЗШ №18 (кл. кер. В. Кравцова). В театралізованій виставі діти виступили в ролі Весни та її братів – трьох місяців – Березня, Квітня та Травня, які виконали Аня Універсал, Микита Беззуб, Євген Пшеничка та Максим Зибін. Самодіяльні актори співали веснянок та гаївок, водили весняний хоровод та кривий танок (Ліза Комарова, Настя Світла, Карина Пефтієва, Вікторія Кузина, Аня Грабчук, Олександр Устименко).

Ніна Василівна Бондаренко розповіла дітям про те, яке значення мала весна в житті наших пращурів, як і для чого вони закликали весну і вітали Ярило-сонце, про весняні народні свята, звичаї та прикмети, провела поетичну вікторину «Весняночка-паняночка, де ти зимувала?». А Ірина Миколаївна показала слайд-презентацію живописних робіт, присвячених весні, та розповіла про художників, які створили ці прекрасні картини. Діти прослухали музику Вівальді та Чайковського з циклу «Пори року» та активно взяли участь у розмові про те, якого кольору весна. Цей мистецько-літературний калейдоскоп було вдало доповнено уривками з дитячих фільмів «Снігуронька», «Дванадцять місяців» та випуску «Весна прийшла» мультсеріалу «Маша та Ведмідь».

Багато нового і цікавого дізналися наші діти під час підготовки та участі у цьому заході. Ми б і надалі хотіли продовжити відвідувати такі свята у Дитячій бібліотеці.

Можливо, Вам буде цікаво

By