Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Червона стрічка стала загальновизнаним й популярним символом боротьби зі СНІДом і солідарності з тими, кого епідемія зачепила особисто. З часу виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції у 1987 році і до теперішнього часу в Дніпропетровській області офіційно зареєстровано понад 45 тисяч ВІЛ-позитивних осіб. Діагноз ВІЛ-інфекція встановлений близько 30 тис. хворим, у тому числі майже 5,8 тис. випадків захворювання на СНІД та понад 3,3 тис. випадків смерті від захворювань, обумовлених СНІДом.

Жодна територія нашої області не може вважати, що її оминула епідемія ВІЛ/СНІДу.

Місто Новомосковськ посідає одне з перших місць за темпами поширення ВІЛ-інфекції. На 01.11.2013 року в м. Новомосковську зареєстровано 757 ВІЛ-інфікованих. Шляхи інфікування: парентеральний (при вживанні ін’єкційних наркотиків), статевий (при незахищених статевих стосунках), вертикальний (від ВІЛ-інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів та при грудному вигодовуванні).

У м.Новомосковську на 01.11.2013 року отримують лікування 149 осіб. Стали доступними профілактичне та підтримуюче консультування, тестування на ВІЛ.

Інформацію по проблемі ВІЛ/СНІДу у м.Новомосковську можна отримати в кабінеті з профілактики та боротьби зі СНІДом КНП «Новомосковський МЦ ПМСД», який знаходиться за адресою: вул. Шевченка, 39, тел. 7-53-26. В цьому кабінеті можна пройти безкоштовно обстеження на ВІЛ, у т.ч. і анонімно.

Н.Діброва, лікар-інфекціоніст

Можливо, Вам буде цікаво

By