Перші «Конопляні жнива»

50 кущів коноплі вилучені інспекторами превентивної діяльності Новомосковського відділу поліції на території Новомосковського району 07 червня 2016 року.

23 травня цього року на території Новомосковщини «стартувала» комплексна оперативно-профілактична операція під умовною назвою «МАК». Підготовчий етап операції тривав до 31 травня, а вже з 01 червня розпочався практичний етап операції. Мета цього загальнодержавного заходу – не допустити незаконний посів рослин, що містять наркотичну речовину, а також запобігти виготовленню наркосировини. Законодавством України передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність за такі дії. Покаранням може бути штраф, сума якого залежатиме від кількості вирощених рослин, та якщо їх на ділянці буде від 10 до 50 кущів конопель чи від 100 до 500 рослин маку, господар може потрапити до в’язниці. Фінішуватиме операція наприкінці вересня.

Першим результатом новомосковських інспекторів превентивної діяльності в рамках проведення операції «Мак» цього року стало вилучення 50 кущів коноплі на території приватного домоволодіння 53-річного мешканця с.Вільне по вул.Московській. І хоча правопорушник заявляє, що конопля на території його домоволодіння дикоросла (але має ознаки культивування), все одно йому прийдеться понести відповідальність, бо ніяких заходів по її знищенню він не прийняв. Наразі відкрито кримінальне провадження за ст. 310 КК України, якою передбачено відповідальність за незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель. Такі дії караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. А незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель особою, яка була засуджена за цією статтею чи яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 309, 311, 317 цього Кодексу, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель у кількості п’ятисот і більше рослин карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Шановні громадяни! Боротьба з наркозлочинністю – не лише справа правоохоронних органів, а й кожного добропорядного громадянина, бо жодна родина не застрахована від цього лиха. Якщо вам щось відомо про незаконний посів рослин, що містять наркотичну речовину (мак, коноплі) або ви бачили, де їх вирощують, повідомте, будь ласка, в поліцію по телефону чергової частини 102 або 7-31-66, чи будь-яким іншим зручним для вас способом. Разом ми доб'ємося більш вагомого результату. Конфіденційність гарантуємо.

Т.М. Попова, Новомосковський відділ поліції

Можливо, Вам буде цікаво

By