Україна потребує змін

Позачергові парламентські вибори, оголошені Президентом України Петром Порошенком, мають відбутися 26 жовтня. Це потреба суспільства, обіцянка новообраного керманича країни змінити все і «жити по-новому».

Люди очікують від влади змін, виконання вимог Майдану, гадаючи при цьому, хто ж прийде до нового парламенту. Минулих вихідних у Києві відбулися масові збори та форуми партій, які висувають своїх кандидатів до Верховної Ради.

Новомосковці також сьогодні в очікуванні, хто представлятиме 38-й виборчий округ на цих виборах.

Один із кандидатів-мажоритарників завітав днями до редакції і поділився своїми думками щодо свого висування кандидатом у народні депутати ВР України.

Наша розмова – з Ігорем Івановичем Гуртовим, людиною добре відомою і в Новомосковську, і в Новомосковському районі.

– Ігоре Івановичу, розкажіть, будь ласка, читачам про себе, чим займаєтесь, де працюєте.

– У 2010 році, коли до влади прийшла Партія регіонів, мені, після 5 років роботи на посаді голови Новомосковської районної державної адміністрації, довелося звільнитися. Мої погляди не співпадали з поглядами нової влади, і хоча мені й пропонували залишитися, я вирішив не йти наперекір своїй совісті. Останнім часом я працював начальником юридичного відділу ТОВ „Укрспецторг”.

– Чому вирішили балотуватися до Верховної Ради?

– Я був на Євромайдані з першого до останнього дня, бачив, що там відбувалося, відчув силу спротиву людей проти влади, яка не помічала власний народ. Саме тоді, коли на власні очі побачив смерті українців за свободу, незалежність, вільний вибір розвитку країни, зрозумів, що стояти осторонь не буду. Так далі жити не можна. Нам потрібні зміни – і кожен має брати участь у відбудові нової країни.

– Думаєте, що саме з провладною партією зможете бути корисним для України?

– Попередня влада розвалила Україну, на ній лежить відповідальність за те, що сьогодні відбувається на сході. Новий президент переміг у першому турі із неймовірно високим результатом. Лише в такій потужній команді однодумців можна зробити те, що не робилося останні 23 роки. Мені імпонує мирний план П. Порошенка. Врегулювати ситуацію сьогодні можна лише шляхом домовленостей про мир. Найхиткіший мир краще війни, бо її обличчя страшне і її наслідки трагічні.

– У разі вашої перемоги і проходження до парламенту, як збираєтесь співпрацювати з місцевою владою і що плануєте зробити конкретно для нашого міста?

– Я не хочу бути номінальним депутатом-мажоритарником. Якщо земляки мені довірять представляти їх інтереси у законодавчому органі країни, як і належить, час ділитиму порівну між Києвом і виборчим округом. Адже що таке депутат Верховної Ради? Це посередник між місцевою радою і Києвом, це ядро прийняття рішень, а не об’єкт протистоянь і конфліктів. Ми це вже проходили. Зараз не час для з’ясування стосунків. Треба відкинути всі амбіції і приналежність до тієї чи іншої політичної сили, а всім об’єднатися заради України.

– Децентралізація влади, про яку говорить Президент П. Порошенко, може змінити ситуацію на місцях, у т.ч. в нашому місті?

– Безумовно. Реформа місцевого самоврядування надасть більше самостійності регіонам. Якщо бюджет буде формуватися не зверху вниз, а навпаки, то громади зможуть більше залишати грошей на місцях, що дасть змогу витрачати кошти на місцеві потреби – дороги, освітлення і т. ін. Сьогодні ж кошти розподіляються за залишковим принципом. Обговорюється можливість обрання міського голови депутатським корпусом разом із розробкою механізму відкликання у разі зауважень щодо його роботи. Малий та середній бізнес теж має отримати максимальне сприяння, в тому числі й отримання кредитів за розумними ставками. Тож чим швидше почнуть діяти реформи, тим швидше ми рухатимемось до європейських цивілізаційних норм життя.

– Які питання будете вирішувати у Новомосковську, чи переберетесь до Києва і станете гостем у місті?

– Я народився і виріс у Новомосковську, тут поховані мої діди-прадіди. Це моя земля, і я завжди був і буду разом з рідним містом. Проблем і у Новомосковську, і у Новомосковському районі дуже багато. Вони накопичувалися роками. Впевнений, що реформи, перед прийняттям яких стоїть сьогодні Україна, позитивно вплинуть і на наше місто. Вони вкрай необхідні. Кожен громадянин підтвердить, що нам треба докорінно реформувати комунальне господарство, вирівнювати медичну реформу, яка була зроблена косо-криво… Реформа та люстрація правоохоронних органів, судової системи – це вимога часу. Без цих змін ми не зможемо стати повноправними членами європейської сім’ї. Кожен із нас мріє, щоб наші діти жили у щасливій, оновленій країні з європейською системою цінностей, де людина, її права та свободи є головними.

У разі, якщо мені люди довірять представляти їх інтереси у Верховній Раді, робитиму все, щоб виборці якнайшвидше відчули зміни на краще. Сьогодні головне – втілити мирний план Президента П. Порошенка у життя. Знаю, що є багато прихильників воювати до «переможного кінця». Але це десятки, сотні смертей щодня. Це наші сини, брати, батьки… Нічого ціннішого за людське життя немає, і втрата найактивніших та найпатріотичніших громадян країни – занадто дорога ціна перемоги.

Нам потрібен мир. Бо лише в умовах миру можна мріяти, ставити собі цілі та досягати їх.

Розмовляла Тамара Харківських

Можливо, Вам буде цікаво

By