Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма хвороби може призвести до летального результату.
Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.
Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3мкг.
Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження:
- забруднених клостридіями фруктів і овочів,
- неправильно консервованих продуктів,
- через ковбаси,
- шинку,
- копчену рибу.
Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами.
Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.
Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишкових тракт.
Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.
У зоні ризику:
- в’ялена, копчена та солона риба,
- гриби домашнього консервування,
- м’ясні та рибні консерви
- домашня ковбаса.
В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в’яленої риби. Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин проникає у м’ясо.
Перші симптоми хвороби можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.

Основні симптоми ботулізму:
- нудота
- блювота
- характерний біль у животі
- рідке випорожнення без патологічних домішок
- порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання)
- спрага, сухість слизових оболонок
- розлад ковтання
- сильний головний біль
- запаморочення
- безсоння
- загальна слабкість
- підвищення температури тіла
- відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці.
Щоб запобігти захворювання на ботулізм, слід суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних норм при виготовленні консервів, стерилізувати посуд для заготовлення продуктів тривалого зберігання.
Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогріти до 1000С протягом 30 хвилин.
В жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.
Аби вберегтися від ботулізму, не варто споживати:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби
- м’ясних та грибних консервів
- консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали або транспортували належним чином
- якщо є сумніви у якості продуктів.