Профілактика ботулізма

Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма хвороби може призвести до летального результату.

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.

Бактерії містять одну з найсильніших  у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3мкг.

Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження:

  • забруднених клостридіями фруктів і овочів,
  • неправильно консервованих продуктів,
  • через ковбаси,
  • шинку,
  • копчену рибу.

Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами.

Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишкових тракт.

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.

У зоні ризику:

  • в’ялена, копчена та солона риба,
  • гриби домашнього консервування,
  • м’ясні та рибні консерви
  • домашня ковбаса.

В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в’яленої риби. Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин проникає у м’ясо.

Перші симптоми хвороби можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.

Профілактика ботулізма

    Основні симптоми ботулізму:

  • нудота
  • блювота
  • характерний біль у животі
  • рідке випорожнення без патологічних домішок
  • порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання)
  • спрага, сухість слизових оболонок
  • розлад ковтання
  • сильний головний біль
  • запаморочення
  • безсоння
  • загальна слабкість
  • підвищення температури тіла
  • відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці.

Щоб запобігти захворювання на ботулізм, слід суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних норм при виготовленні консервів, стерилізувати посуд для заготовлення продуктів тривалого зберігання.

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогріти до 1000С протягом 30 хвилин.

В жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

Аби вберегтися від ботулізму, не варто споживати:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби
  • м’ясних та грибних консервів
  • консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали або транспортували належним чином
  • якщо є сумніви у якості продуктів.

 

Можливо, Вам буде цікаво

By