Як не захворіти на грип?

Найчастіше грипом можна заразитися в приміщенні, де є велике скупчення людей, а частіше – в громадському транспорті. Як же убезпечити себе в період епідемії і не захворіти? Часом віруси поширюють люди на початковій стадії захворювання, коли ще не дають про себе знати всі симптоми. Таким чином в транспорті люди стоять майже впритул один до одного. Хто-небудь поруч з вами раптом починає кашляти і чхати. І цього буде цілком достатньо, щоб заразитися. Особливо, якщо у вас знижений імунітет.

Дехто вважає, що уберегтися від інфекції практично неможливо. Але це не зовсім так. Ось кілька корисних порад, як зменшити ризик зараження в громадському транспорті та інших місцях великого скупчення людей.

∎ Виходячи з дому, змащуйте ніс зсередини оксоліновою маззю або маззю з віфероном, спеціальними протизастудними бальзамами або просто борним вазеліном. Зараження найчастіше відбувається через слизову носа, на якій осідають віруси, що знаходяться в повітрі. Вкрита «мастилом» слизова носа стає майже несприйнятлива до вірусів – вони гинуть, не встигнувши проникнути далі по дихальних шляхах.

∎ Намагайтеся уникати місць, де багато пилу, – в ньому осідає найбільше вірусів.

∎ Носіть з собою хусточку, змочену ароматичним маслом лаванди, полину або ялиці, і періодично прикладайте її до носа, особливо якщо хтось поруч чхає або кашляє. Речовини, що містяться в цих маслах, вбивають мікробів.

∎ Під час поїздки в транспорті тримайте в роті шматочок кореня аїру, гвоздику, просто шкірочку апельсина або лимона – це також допоможе знищити вірусні частки, які «залетіли» в носоглотку.

∎ Намагайтеся не доторкатися до носа, губ, очей під час поїздки в транспорті. Прийшовши додому, відразу ж ретельно вимийте руки з милом, прополощіть рот настоянкою календули, прополісу або хлорофіліпту. Мікроби, що викликають застуду, часто потрапляють на слизову носа, очей або рота з рук, якими людина торкалася до поручнів, ручок, дверей, на які потрапили дрібні краплі слини або мокроти хворої людини.

∎ На роботі намагайтеся довго не розмовляти з застудженими людьми (серед наших співвітчизників є категорія «роботяг», які, демонструючи свою працьовитість, приходять на роботу абсолютно хворими і заражають інших). Не бійтеся образити людину і не ризикуйте своїм здоров’ям, краще дружелюбно або в жартівливій формі поясніть їй, що краще лікуватися вдома.

∎ Увечері з’їдайте зубок часнику або салат зі свіжою цибулею. Це допоможе вам посилити імунітет і впоратися з мікробами, які все ж таки проникли до вашого організму.

Як бачите, всі ці поради достатньо прості. Звичайно, їх дотримання потребує деякої уваги і передбачливості, але все ж захворіти на грип набагато неприємніше, ніж, виходячи з дому, подбати про те, щоб у сумочці або портфелі були необхідні речі для дотримання «техніки безпеки». Щоб не забути змастити ніс, можна, наприклад, покласти тюбик з бальзамом або оксоліновою маззю на чільне місце в передпокої.

Не забувайте змащувати ніс дітям, котрі збираються в школу або в дитячий сад.

Якщо ж є всі підстави припускати, що ви все-таки підчепили інфекцію, хорошим засобом профілактики і лікування грипу є інтерферон у вигляді крапель в ніс. Перед сном приготуйте собі тепле молоко з медом або просто з’їжте ложку натурального меду, не запиваючи нічим. Найчастіше це допомагає на ранок прокинутися здоровим і не згадувати про застуди та грип, а якщо ви вже захворіли, перенести захворювання якомога легше.

Можливо, Вам буде цікаво

By