Тігіпко пропонує оголосити перемир’я і провести переговори

11 травня пройшов незаконний референдум на території Донецької та Луганської областей. Він не має юридичної сили, але має стати важливим сигналом для київської влади: люди налякані антитерористичною операцією і готові висловлювати свій протест будь-якими засобами. Треба припинити кровопролиття і почати переговори, вважає Сергій Тігіпко.

Зупинити кровопролиття

Антитерористична операція викликала в східних регіонах різке несприйняття. Навіть ті, хто прихильно ставився до київської влади і очікував мирного вирішення конфлікту, тепер готові висловити протест. Саме цей протест і вийшли висловити мешканці східних областей на референдум 11 травня – не стільки за відокремлення, скільки проти київської влади.

І цей референдум, і антитерористична операція – це кроки до подальшого розвалу країни, до нових жертв, вважає Сергій Тігіпко. Одразу післе проведення референдуму він висловив свою точку зору на те, що відбулося: «Звичайно, референдум цей не можна вважати законним, але й ігнорувати точку зору стількох людей не варто. Протест мешканців Сходу слід почути, а антитерористичну операцію – зупинити».

Головна вимога політика – негайно припинити кровопролиття . Тігіпко переконаний, що градус протистояння підвищується цілеспрямовано. Київська влада робить помилки, за які розплачується вся країна. В результаті озброєні угрупування з обох боків тероризують населення. Якщо не припинити антитерористичну операцію, ми втратимо країну. Україні потрібен мир – мир за будь-яку ціну, вважає політик…

Мир понад усе!

Сергій Тігіпко впевнений, що повернути Схід ще не пізно. Але треба зробити кроки назустріч регіону. Невирішені територіальні конфлікти, нагадує політик, можуть стати на заваді інтеграції в Євросоюз та економічним зв’язкам з Європою.

Конфлікт на Сході Сергій Тігіпко порівняв з конфліктом у Північній Ірландії. Військові дії Англії не мали результату в цьому регіоні. Тільки тоді, коли перейшли до мирних перемовин з конструктивною програмою автономії, Північна Ірландія припинила боротьбу, в тому числі, й терористичну.

– Затяжний конфлікт у Північній Ірландії тривав десятиліття, – додає він, – втрачено тисячі життів. Зрештою, все одно почали перемовини і дійшли згоди. Зараз Північна Ірландія – квітучий регіон з широкою автономією. Але втрачено невинні життя і багато часу.

На самому початку повстання на Сході Сергій Тігіпко побував у захопленому приміщенні СБУ в Луганську і говорив з сепаратистами. Вже тоді Тігіпко запропонував амністувати всіх, хто не скоїв важких злочинів, і провести перемовини.

Сергій Тігіпко закликав почати переговори з регіональними елітами і навіть взяв на себе організацію конференції «Мир і громадянська згода». Першу конференцію заплановано провести 15 травня у Запоріжжі. У ній візьмуть участь суспільні лідери, представники духовенства, інтелігенції та бізнесу з областей Півдня і Сходу. Такі конференції слід провести всюди, щоб отримати повну картину настроїв у країні.

Науковці та політологи позитивно оцінили цю ініціативу Сергія Тігіпка, заявивши про її конструктивну політичну силу. Глава Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко заявив, що на тлі протистояння потрібно спробувати закріпити діалог, виробити ініціативи. «Ідею конференцій, яку запропонував Тігіпко, спочатку не хотіли бачити, а тепер визнали конструктивною. Актуальність ініціатив Тігіпка підтверджує той факт, що українська влада пішла на реалізацію цієї ідеї. Участь у переговорах представників творчої та промислової еліти, духовенства допоможе створити систему комунікації», – вважає політолог.

Оксана Шинкарук

Можливо, Вам буде цікаво

By