Звернення до громадян

В жодній країні світу неможливо ефективно запобігати терористичним актам без участі цивільного населення

Шановні мешканці міста Новомосковськ та Новомосковського району! Нагадуємо, поки в країні зберігається складна суспільно-політична ситуація, пильність не буде зайвою. В Дніпропетровській області, в тому числі і на Новомосковщині задля забезпечення публічної безпеки і порядку мобілізовані всі правоохоронні структури, які працюють на виявлення загрози безпеці на ранніх стадіях. З метою недопущення дестабілізації оперативної обстановки робота оперативних служб концентрується на виявленні терористичних груп, вилученні зброї і боєприпасів.

Тому, звертаємось до приватних підприємців, керівників підприємств, організацій і установ, власників систем охорони і відеоспостереження з розумінням поставитися до заходів правоохоронців, спрямованих на створення системи відеоконтролю в місті. Не перешкоджайте працівникам поліції складати списки всіх існуючих систем захисту і відеоспостереження на комерційних об’єктах, в першу чергу тих, які мають фасади, що виходять на вулиці, а також в місцях масових перебувань людей: торгові центри, ринки, розважальні заклади тощо. Надавайте, будь ласка, правоохоронцям інформацію, яка стане у пригоді для забезпечення безпеки міста і, як наслідок, приведе до зниження загального рівня злочинності.

Звертаємось до громадян з проханням інформувати поліцію про підозрілі автотранспорт і людей, а також про знайдені предмети і речі. Просимо з розумінням поставитися також до посилення заходів безпеки з боку правоохоронців під час проведення ними доглядів транспортних засобів, громадян та їх речей. Будьте уважними, пильними і небайдужими! За будь-яких підозрілих обставин телефонуйте, будь ласка, за номерами телефонів 102, 7-31-66, які працюють цілодобово.

Також нагадуємо про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про замінування.

Відповідно до Кримінального кодексу України за статтею 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) передбачені наступні покарання:

  1. Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, – карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.
  2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, – карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

{Стаття 259 із змінами, внесеними згідно із Законами №3075-III (3075-14) від 07.03.2002, №4955-VI (4955-17) від 07.06.2012}.

Крім кримінальної відповідальності зловмисники мають відшкодувати матеріальні збитки пов’язані з обстеженням приміщень та прилеглої території спеціальними службами.

Якщо вказаний злочин вчинить особа, яка не досягла віку кримінальної відповідальності з нею буде проведена профілактична бесіда та вона буде поставлена на облік. Батьки ж дитини повинні будуть сплатити матеріальний збиток відповідно до чинного законодавства.

Пам’ятайте, що, набираючи номер «102» і повідомляючи про хибне замінування, ви не тільки порушуєте закон, але й можливо ризикуєте життям інших людей.

Т.М. Попова, Новомосковський відділ поліції

Можливо, Вам буде цікаво

By